ברוכים הבאים לאתר של המרכז לבירה ביתית , גלישה וקניה נעימה    : :

לתת

לתת שעורה הוא חומר הגלם העיקרי המשמש ליצור בירה. לתת הוא תהליך שעובר דגן (תבואה שניתן להכין ממנה קמח ולחם) שהופך אותו למתאים ליצור בירה. בתהליך ההלתתה שבו השעורה נובטת מתפתחים אנזימים בקליפתה של השעורה , אנזימים אלו מפרקים סוכרים שונים מן העמילן , רובם של סוכרים אלו ינוצלו על ידי השמרים לתהליך התסיסה. אלה אם נאמר אחרת הלתת יהיה משעורה , שהיא הדגן האידיאלי להכנתו של שיכר האלים. מבשלות בירה רוכשות לתת ממפעלים המתמחים ביצורו הנקראים מלתתות – Maltsters בלע"ז. השלב הראשון בתהליך הלתיתה הוא הנבטת השעורה , שלב זה מתחיל בהשרית השעורה במים מספר פעמים עד שהגרעינים סופחים מספיק מים, או אז הגרעינים עוברים לשלב הנביטה , בו הגרעינים מוחזקים במשך 4-6 ימים באולמות מיוחדים ומבוקרי טמפרטורה בהם יש זרוע גורפת שתפקידה להפוך את הגרעינים כל הזמן בעוד אוויר יבש מוכנס פנימה כך שהגרעינים יוכלו לנבוט. בשלב זה הלתת נקרא לתת ירוק.

בשלב הבא , עצירת הנביטה , עוצרים את ההנבטה על ידי יבוש הגרעינים באוויר חם או על ידי קליה להורדת רמת הלחות במים לכמה אחוזים בודדים. בנקודה זו , הלתת מתחלק ללתת בסיס – לתת בהיר שאינו עובר קלייה נוספת או שאינו עובר קלייה משמעותית ולתת קלוי העובר קלייה במגוון של טמפרטורות וזמני קלייה שונים המביאים לצבע , טעם וארומה שונה מדרגת קלייה אחת לאחרת. תרומת הסוכרים יורדת ככל שדרגת הקלייה גבוהה יותר.

לתת הבסיס שאינו עובר קלייה מכיל עמילן ואנזימים שיפרקו את העמילן לסוכרים בהמשך תהליך יצור הבירה. מסיבה זו לתת בסיס תמיד יהווה את רוב הלתת במתכון בירה אופייני. לתת קלוי או לתת שרוף יכיל חומרי טעם הנוצרים בקלייה. ללתת קלוי יש מנעד טעמים רחב מאוד והוא משומש ביחסים מדויקים ביצור בירה לקבלת טעמים נבחרים.

סוגי לתת בסיס הם:

Pale Ale , Pilsner , Wheat , Munich Malt

סוגי לתת קלוי בדרגה עדינה : CaraMalt

סוגי לתת קלוי בדרגה בינונית : Crystal , Light Crystal

סוגי לתת שרוף , הקלוי בדרגה גבוהה : Chocolate , Black

כאשר מבשלים בירה מגרעינים בלבד נזדקק ל4-5 ק"ג של לתת , תלוי בסוג הבירה. מתכון אופייני יכיל כ80-85% לתת בסיס והשאר יהיה לתת קלוי , כלומר 4 ק"ג לתת בסיס וק"ג אחד של לתת קלוי.

 

© כל הזכויות שמורות למרכז לבירה ביתית