סיידר תפוחים
23/8/2023
ברוב העולם שאומרים סיידר הכוונה גם למיץ תפוחים צלול וגם למשקה אלכוהולי הנוצר בתסיסה , שבו נעסוק. ישנה הבחנה בין מיץ תפוחים שעבר סחיטה , ללא סינון הנקרא סיידר תפוחים (SOFT CIDER)לבין המיץ המטופל העובר פילטרציה שנקרא מיץ תפוחים. בארה"ב וקנדה , סיידר אלכוהולי נקרא hard cider , על מנת ליצור הבחנה. בארץ ההיכרות הראשונה של הישראלים עם מיץ תפוחים הייתה עם "סיידר הגליל" המיוצר על ידי מפעל בשם תואם "סיידר הגליל" , כיום נרכש על ידי חברת טמפו. לכן גם אצלנו מיץ תפוחים וסיידר הם שמות נרדפים.
סיידר תפוחים מופק מכל חלקי התפוח . כולל את הליבה. סיידר טרי שנסחט הינו עכור בשל חלקיקים קטנים שמרחפים בנוזל וטעמו חזק יותר ממיץ תפוחים מסחרי. מיץ תפוחים עובר פסטור ופלטור על מנת להבטיח חיי מדף ולהוריד את אוכלסיית החיידקים לרמה שתאפשר זאת. תהליך ההכנה של סיידר מתפוח דומה מאוד ואף זהה לתהליך הכנת יין. החל מבחירת זני התפוח בהם משתמשים. הערבוב בין הזנים שונים כאשר אחד מביא רמת סוכרים גבוהה לתסיסה ולמתיקות ושני בעל טעם חמצמץ שתורם לטעמי הסיידר את מורכבות הטעמים ואת טעם החמיצות העיקרי. בחירת השמרים שהם חלק מהותי בתוצאה המתקבלת. יישון בחביות עץ במקרה של סיידר ארטיסטי ממש , שימוש בחיידקים מחמיצים המקובלים בבירות חמוצות , ועוד ועוד.
באופן היסטורי שהחלו בהפקת הסיידר , לאחר הסחיטה המיץ לא עבר בישול וכך נתנו לחיידקים שהיו על קליפת הפרי להתסיס את שיכר התפוחים. מה שנקרא שימוש בשמרים הטבעיים המגיעים עם הפרי, פרקטיקה מקובלת עד היום בענף היין , באזורים גאוגרפים בהם היינן מכיר את אוכלסיית שמרי הבר שנמצאת באופן באופן טבעי על הפרי והיא מביאה לתוצאה רצויה. שמרי הסיידר המתורבתים המיוצרים על ידי חברות השמרים הגיעו מכרמי גידול המפורסמים בעולם שבהם מפיקים סיידר. סיידר המיוצר כיום במפעל מודרני שונה מהסיידר המסורתי. במקום להשתמש במיץ תפוחים שעבר סחיטה מתפוחים משתמשים ברכז תפוחים. מה שנקרא מייצרים מיץ משוחזר מרכז, כלומר מוסיפים את המים שהוציאו בריכוז הרכז בחזרה על מנת להגיע לריכוז הסוכרים הרצוי. כאן המקום של השאלה להישאל אם סיידר שמיוצר מרכז תפוחים שהוא מוצר טבעי נחשב עדין ל"סיידר אמיתי". ואם עדין פה יש מקום להתחבט בשאלה הזו,כצרכנים ביתיים, בואו נשכיל ונדע שתחרויות הסיידר העולמיות אוסרות על שימוש בחומרים כמו סוכרים, תמציות, רכזים ובעצם מאפשרות שימוש בפרי עצמו בלבד תוך ציון הזנים המשתתפים במשקה. זו לא תחרות המשקאות היחידה שבה אוסרים על שימוש ברכיבי טעם וזו דוגמא טובה להפרדה בין העולם הישן הארטיסטי של היינן שעושה יינות ושיכרים ביקב , משתמש בחומרים ושיטות המותרות בלבד ואינו מחפש קיצורי דרך לעומת מדף המשקאות בסופר המכיל מותגים רבים ומעניינים אך הם מיוצרים בשיטה של סרט נע על גבי מסוע שבכל תחנה מוסף לבקבוק רכיב נוסף. בעולם המשקאות המודרני אכן משתמשים בכל העזרים האפשריים, כולל חומרים משמרים להארכת חיי המדף של המוצר. סודה בטעמים מכילה את כל הרכיבים המפורקים של סיידר , מים , סוכרים , חומצה מאלית שהיא החומצה העיקרית בתפוח ותמציות והם נקראים סיידר. רכזי פירות הנמצאים במשקאות כאלו הינם בדרך כלל רכז תפוחים אך גם לעיתים אגסים , פחמן דו חמצני המוזרק למשקה להפכו למוגז. סוגיה בפני עצמה המעלה מחלוקת נוספת , האם משקה שעבר הגזה זהה למשקה שעבר תסיסה כי הרי מולקולת הפד"ח בשני המקרים היא אותה מולקולה.
כל התסבוכת של האפשרויות האלו יצרה משקה שיש לו כל כך הרבה תתי סגנונות שבאמת קשה להכיל ולזכור את כל האפשרויות והסוגים. סיידר מוגש גם מוגז וגם לא מוגז. אלכוהולי וללא אלכוהול. יש סיידר יבש למיטבי לכת , בעל שאריתיות סוכרית נמוכה , טעם חמוץ מודגש , לדוגמא הסיידר הבריטי ויש סיידר מתוק , בעל מורכבות טעמים שאהוב יותר בצרפת. אייס סיידר , סיידר חמוץ , סיידר מפרי אחר מתפוחים כמו אגסים ודובדבנים. הרשימה לא נגמרת.
סיידר ביתי הוא משקה שדי קל להכנה , אפשר להכינו גם מסירופים אך עדיף מרכזים המצויים בשוק , הרכז בדרך כלל עשוי מ100% תפוחים , מוצר טבעי ואיכותי בניגוד לסירופ המכיל סוכר ומעט פרי אמיתי. כדי שסיידר יחל לתסוס מספיק לערבב את כל חומרי המתכון ולפזר את השמרים. בחירת השמרים היא עניין מרכזי בסיידר כיוון שיש מספר אפשרויות , שמרי שמפניה היא הבחירה הנפוצה ביותר. כמו בתמד (יין דבש) אפשר גם להשתמש בשמרים מיוחדים עבור סיידר. במקרה שאנו מתסיסים ונותנים לתסיסה להגיע לסיום בחירת השמרים תהיה יותר משמעותית , אם אנו עוצרים את התסיסה באמצע, כמו בסיידר מתוק , בחירת השמרים פחות משמעותית. בסיום התסיסה והבקבוק והמיגוז צריכים לפסטר את הסיידר , אי אפשר לברוח מהפסטור ועדיף שיתפוצץ בקבוק אחד או שתיים בתוך המים עם מוגזות סבירה מאשר שיתסוס עד הסוף ויהיה בגיזוז יתר. תהליך הפסטור כולל בישול בקבוקים מוגזים במים חמים , השמרים ימותו ותהליך התסיסה יעצר.