המדריך לבישול בירה - חיטוי
חיטוי , סניטציה בלעז הוא שלב הכרחי בהכנת בירה. בתהליך החיטוי אנחנו נשמיד חיידקים לא רצויים ונאפשר לחברה הטובים , השמרי בירה להתבסס בתירוש שהכנו כך שיהפכו אותו לבירה טובה.
ניקוי הוא שלב מקדים לחיטוי. לפני שאנו נחטא יש לדאוג שהציוד נקי ללא כתמים משקעים או לכלוכים. כמו שלפני ואחרי הכנת אוכל במטבח דואגים לסירים וכלים נקיים. עדיף לא להשתמש בסבון
כלים, הוא עלול להרוס את ראש הקצף בבירה. עדיף להשתמש בחומר ניקוי יעודיים כמו PBW , או חומר ניקוי מחמצן.
כלי התסיסה הפופולרים יותר מפלסטיק דורשים תשומת לב וזהירות, אסור לשפשף אותם עם סקוצ או ברזלית, השריטות שכלי הניקוי האלו גורמים הם נקודות שלא ניתן לחטא ומקומות שבהם
חיידקים מתחבאים.חומרי החיטוי הנפוץ לבירה נקרא STAR SAN , חומר חיטוי חומצתי שיהרוג חיידקים ושמרי בר לא רצויים. זמן מגע של דקה אחת ושטיפה איננה נדרשת.
STAR SAN בעל יכולת הקצפה מרשימה , אין צורך לחשוש מהקצף שישאר במיכל. אפשר לשפוך את התירוש לשם. את התמצית המדוללת של סטאר סאן מומלץ לרסס במרססת
מטרת החיטוי היא הרחקה של גורם מזהם העלול לקלקל לנו את הבירה. התירוש הוא מצע עשיר לגדילה של צורות חיים ואילו אנו רוצים שאך ורק שמרי הבירה יתרבו ויצרו מושבות בתירוש. כל חומר חיטוי הוא רעל , מה שפוגע בקטנים פוגע גם בגדולים לכן צריך להקפיד על הוראות השימוש ולשטוף במי ברז אם לא נאמר אחרת. כיום יש העדפה לשימוש בחומרי חיטוי בטוחים יותר לשימוש , המיוצרים במיוחד עבור תעשיית המזון. חומרים אלו אינם דורשים שטיפה ולכן שימוש בחומרים אלו נותן פעולת חיטוי טובה יותר.
את פעולת החיטוי ניתן לחלק לכמה שלבים :
- יצירת תמיסת חיטוי - הוספה של חומר חיטוי במינון הדרוש למים , בתמיסה זו צריך להיות הריכוז הנכון של חומר פעיל שיבטיח קטילה של מיקרואורגניזמים , עובשים וצורות חיים אחרות שאיננו רוצים שישתלטו לנו על הבירה.
- פעולת החיטוי – בדרך כלל בהשריה או בטבילה אך אפשר גם לרסס או למרוח את החומר על הכלים או המשטחים אותם נרצה לחטא , תלוי בחומר בו נשתמש.
- פעולת או פעילות חומר החיטוי - זמן מגע מסוים הדרוש לחומר לפעולת החיטוי
- ריקון של תמיסת החיטוי - שטיפה עם מי ברז אם החומר דורש שטיפה או להניח להתייבש באוויר כאשר החומר אינו דורש שטיפה.